Renbetesavtal i Härjedalen uppfattas som utpressning

Renbetesavtalets utformning kritiseras av styrelsen i Härjedalens markägarförening som menar att avtalet är partiskt och fungerar som ren utpressning.

Efter drygt tjugo år av förhandlingar är ett avtalsförslag om renbetesavtal utskickat till nära 1 700 markägare i Härjedalen. Avtalet reglerar renarnas vinterbete på de privatägda markerna. Ett genombrott menar både Länsstyrelsen och den förhandlingsgrupp som arbetat fram villkoren i avtalet

Men många markägare tvekar och nu går även Härjedalens markägareförening ut och kritiserar avtalets utformning.

– Det värsta är väl att markägarna som svarar att de inte är intresserade även skriver under att de förlorar rätten till ersättning för tidigare skador. Vi uppfattar dokumentet som ren utpressning, säger Peter Wagenius till ÖstersundsPosten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista