Foto: Anders Wiklund / Scanpix.

Sameby positiv till avtalsförslag

Nyligen har avtalsförslagen på renbete skickats ut till markägarna i Härjedalen och markägarna har på sig till månadsskiftet oktober - november att skriva på avtalen.

Handölsdalens samebys ordförande Rikard Åström säger att deras sameby ser positivt på avtalsförslaget.

 - Vi har ju jobbat med de här i så många år nu och börjar känna att de här är ju nånting som vi kan leva med, men vi har ju inte nått vägsände än så vi ställer oss nog positiv till det.
Vi vill ju ha arbetsro och de här har ju varit en tung börda att bära i många år.

Markägarna har några veckor på sig att skriva under avtalen men Rikard Åström tror att avtalen blir klara lite senare.
 - Dom har ju tid på sig till början av november och skriva under de här, men jag är nog lite skeptisk på tidplanen. De är ju svårt att säga, men här under hösten, någon gång i november så vet vi nog vilka markägare som skrivit under.

Rikard Åström säger att man måste hitta samarbetsformer med markägarna, så att man undviker konflikter.

 - På det här sätter tror jag att man kommer varann närmare och får en dialog med markägarna som undanröjer dom missförstånd som jag tror ligger bakom många konflikter. Jag tror det kommer bli bra i slutändan, säger Rikard Åström

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".