Gemensam webbsida ser dagens ljus

2:01 min

Idag öppnas den nya samiska nyhetswebben Ođđasat. Nyhetssajten är ytterligare ett steg mot ett närmare samarbete mellan SVT Sápmi och Sveriges Radio Sameradion, som båda kommer att publicera nyheter på sidan.

Per Johannes Marainen, chef på SVT Sápmi, ser fram emot den nya webbplatsen där SVT Sápmi och Sameradion tillsammans publicerar de nyheter redaktionerna producerar. 

– Jag tror det här är någonting som tittare, lyssnare och läsare av samenyheter har saknat. Att kunna gå in på webben och få snabba och bra nyheter. Sameradion har ju en bra webb, men nu när vi tillsammans börjar göra en webb hoppas vi att den blir ännu bättre och att vi får ännu färskare nyheter, säger Per Johannes Marainen.

Nyheterna som produceras berör i första hand samer i Sverige, men även andra urfolksnyheter och nyheter från NRK och YLE kommer att presenteras.

Utmaningen och jobbet som börjar för Sameradion och SVT Sápmi nu är att se på hur de ska använda sig av de tre plattformarna Radio, TV och webb för att ännu snabbare nå ut till publiken och gör ännu bättre nyheter tillsammans.

– Webben är här för att stanna. Det tror jag ingen kan säga nåt annat om. Det är ett steg i rätt riktning att vi nu gör en bra webbsajt även för samiska nyheter.

ODDASAT.SE RAHPÁ OTNE

Otne gaskabeaivváigge rahpá sámi ođaswebba ođđasat.se. Ođđasat neahttasiidu lea vel lávki SVT Sámi ja SR Sámi Radio ovttasbarggus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista