Ol-Johan Sikku inviger världskonferens om mat och miljö

2:41 min

Under fyra dagar pågår världskonferensen Terra Madre i italienska Turin. En av huvudtalarna under invigningen i eftermiddag är Slow Food Sápmis ordförande Ol-Johan Sikku

Terra Madre är organisationen Slow Foods nätverk som samlar matproducenter, kockar och forskare och till konferensen kommer omkring 6000 personer från hela världen.

Terra Madre 2010 har anordnats för att manifestera vikten av god och ren mat utifrån ett rättviseperspektiv. I år ligger även fokus på ursprungsfolk och hotade språk.

Ol-Johan Sikku från Slow Food Sapmi är en av fem huvudtalare som ska tala på respektive urfolks eget språk under invigningen och han ska ta tillfället i akt att nå ut med ett politiskt budskap i sitt invigningstal.

Han riktar sig till ledarna i industriländerna för att få dem att förstå att deras beslut påverkar urfolken och deras miljö.

Eftersom fokus i år ligger på ursprungsfolk reser ett drygt tjugotal delegater från Sápmi, vilket är betydligt fler än vid tidigare världskonferenser, och åtta av delegaterna är ungdomar.

Samiska maträtter ska visas upp i så kallade "Taste workshops" på matmässan Salone del Gusto, som hålls i anslutning till konferensen. Där kan besökare få en smak av Sápmi genom till exempel suovas, gahko och olika korvar. Matproducenten

Greta Huuva från Jokkmokk reser till Italien med sin egentillverkade lingonsylt. Hon tror på ett gott mottagande av de samiska specialiteterna.

– Jag tror att det är ett väldigt stort intresse för den samiska matkulturen ute i Europa och inom Slow Food. Vi är fortfarande väldigt genuina jämfört med många andra urfolk, säger Huuva.

Sápmi guovddážis máilmmikonfereanssas

Turinas, Italias álggahuvvo duorastaga Terra Madre máilmmikonfereansa mii bistá njeallje beaivvi. Konferensii bohtet 6 000 oasseváldi miehtá máilmmi ja Sápmi lea vihaheami guovddážis.

Tora Lindberg

Sameradion
0980-750 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista