Sylvi Nilsson i Kiruna sameförening är positiv till samrådsmöten med kommunen när det gäller minoritetsspråkmedlen. Foto: Alexander Linder
Kiruna

Sameföreningar uppmanas komma med idéer

Vad har sameföreningarna för idéer och tankar när det gäller användandet av minoritetsspråkmedlen? Det vill Kiruna kommun få reda på och på tisdagen hölls det första samrådsmötet.

Kiruna kommun tilldelas årligen drygt 1,2 miljoner kronor i statliga minoritetsspråkmedel. Pengarna används sedan inom till exempel skolan, socialen och fritids- och kultur.

På tisdagen hölls det första mötet mellan kommunen och sameföreningarna, när det gäller användandet av pengarna.

- Staten har tryckt hårdare på ett samrådsförfarande. Man ska prata med minoritetsgrupperna för att få reda på vad de vill. Det de tycker ska det sedan tas stor hänsyn till, säger Lennart Lantto i fritids- och kulturkontoret i Kiruna.

Fem sameföreningar var inbjudna, men endast två dök upp. Kiruna sameförening representerades av Sylvi Nilsson.

- Jag tycker att det är jättebra att vi får veta vad pengarna används till och att vi kan vara med och komma med idéer, säger hon.

Några konkreta förslag finns inte ännu, men de lär komma. Sylvi Nilsson hoppas till exempel att äldre ska ha möjlighet att delta på olika arrangemang som föreningen anordnar, utan att anhöriga nödvändigtvis måste ställa upp. Då krävs det ett nära samarbete med hemtjänsten och medel avsatta för transporterna.

Sylvi Nilsson ser fram emot kommande möten.

- Jag hoppas att det leder till något positivt. Att få vara med och utveckla det samiska samhället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".