RIKSDAGEN

Flera samiska förslag från Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har lämnat in ett flertal motioner till riksdagen med samiskt intresse.
Två ledamöter vill ha tydligare mandat för sametinget.

Norrbottensledamöterna Maria Stenberg och Leif Pettersson anser att det är svårt att skilja på sametingets myndighetsdel och folkvalda del.

Stenberg och Pettersson föreslår därför att regeringen tar initiativ för att skapa en fristående samemyndighet och ett sameparlament.

Marie Nordén och Gunnar Sandberg från Jämtlandsbänken vill att regeringen ska arbeta för en fast finanisering av det sydsamiska kulturcentret Gaaltije i Östersund.

Nordén och Sandberg föreslår också att regeringen ska göra en översyn av statens anslag till samisk kultur som ligger på 14 och en halv miljon kronor.

Värmlandsledamoten Ann-Kristine Johansson efterlyser i en motion resultat från förhandlingarna om en nordisk samekonvention - Johansson föreslår därför att man kan börja med att lägga delar av konventionen som inte är så kontroversiella.

Sammanlagt har riskdagsledamöterna lämnat in 3200 motioner - betydligt fler än vad Sameradion berättat i i tidigare sändningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".