Britta Marakatt-Labba har en utställning om klimatförändringarna. Foto: Hans-Olof Utsi
Kramfors

Konstutställning om ett förändrat klimat

En konstutställning som handlar om klimatförändringar invigs i Kramfors på fredagen. 
– Klimatet är ständigt aktuellt just nu med märkliga vindar, isar som smälter och renar som drunknar, säger konstnären Britta Marakatt-Labba.

Med sina textilbroderier vill Britta Marakatt-Labba från Övre Soppero gestalta hur hon ser på klimatförändringarna.

– Jag har egentligen jobbat med temat miljö sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Och under de senaste åren har det varit påtagligt att det är något som sker med vädret och klimatet, säger hon.

Vad vill du berätta med utställningen?

– Att det är viktigt att man börjar tänka på hur man handskas med naturen, att den är sårbar. Jag vill att man ska börja tänka på det och hjälpas åt på olika sätt. Ibland har bilder en väldig genomslagskraft, säger hon.

Bilden "rådslag" föreställer en naturkatastrof som sker redan i dag på olika håll i världen.

– Där kommer vinden och översvämningen som sopar ner träd. Samtidigt sitter människor i rådslag och undrar vad dom ska göra.

Britta Marakatt-Labba har redan tyckt sig märka av klimatförändringarna. Något som påverkar en sårbar rennäring. 

– Jag tycker att snöförhålladena påminner om hur det var i Göteborg för mer än 30 år sen. Den känslan har jag fått. Det kommer till exempel mer tung snö och plötsliga regn.

I utställningen, som finns i Kramfors konsthall mellan den 29 oktober och 24 november, ingår även kyrkotextilier och skulpturer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".