Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Samiska efternamn populära igen

Trenden har vänt. Länge har samer bytt bort sina samiska efternamn till mer svenskklingande för att undvika diskriminering. Men nu visar en doktorsavhandling att många samer byter sina svenska efternamn tillbaka till de samiska släktnamnen.

En undersökning av svenska samers släktnamnsbyten från 1920 och framåt visar att många bytte sina samiska namn mot nybildade svenskspråkiga. Ofta förklarade dem det med att det ursprungliga namnet är för svårt för svenskar att uttala eller att de villa ha ett efternamn som låter mer svenskt.

Samiska efternamn har ofta betraktats som utländska, trots att de är inhemska.

– Tidigare har samer dolt sin etniska tillhörighet, men det här är ett sätt att ta tillbaka stoltheten över sitt ursprung, säger Märit Frändén som snart disputerar på sin avhandling vid institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.

Genom att studera arkivmaterial och genom att intervjua samer har hon kommit fram till att namnbytartrenden har vänt. Det innebär att fler samer än förut behåller sina namn och många byter sina svenska efternamn mot de samiska släktnamnen.

Frändén menar att detta följer en samhällsutveckling som visar större acceptans mot samer.

Anna-Maria Ahlén

SVT Sápmi
0980-750 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista