Eilif Aslaksen får samiska journalistpriset, foto: Kenneth Hätta (NRK Sámi Radio)

Eilif Aslaksen är vinnaren av journalistpriset

Under årets nordiska Sámi Radio och TV inspirationsseminarium i Levi, Finland delades 2010 års samiska journalistpris till NRK Sámi Radios reporter Eilif Alaksen. Han fick priset för sin granskning kring hur offentliga medel försvann. Det handlar om 10 miljoner norska kronor i företagsbidrag som försvunnit och ett företag som gick omkull. Priset är på 30 000 norska kronor.

Här är juryns motivering:

"Årets samiska journalistpris tilldelas i år till en person som under lång tid och många år visat att han hanterar sin journalistik på en mycket hög nivå. Arbetet som ledde till journalistpriset påbörjades under 2006. Produktionen som personen har gjort har lett till att högsta myndigheter i Norge nu granskar vad som hänt med de 10 miljonerna.

Personen har genom god ekonomijournalistik visat att myndigheterna inte har haft någon kontroll alls angående hur offentliga medel har använts i denna fråga. Produktionen har väckt diskussioner kring offentliga pengar och beslutsfattarna har börjat agera.

Genom denna granskningen visas att ett företag fick 10 miljoner norska kronor i stöd som sedan försvann. Nu är det upptill norska ekokrim och Stortinget att besluta fortsättningen av detta ärende.

Bra och noggrann journalistik ligger till grund för priset och produktionen har lett till konsekvenser.

Eilif Aslaksen får 2010 års samiska journalistpris."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista