James Anaya och Mattias Åhrén. Foto: Johan Ánte Utsi, NRK Sámi Radio.
TROMSÖ

Beröm för Åhréns avhandling

"En ära att vara här"
1:45 min

Juristen Mattias Åhréns doktorsavhandling mottas med lovord.
Opponenten James Anaya uttryckte hur viktig han tyckte Åhréns forskning är.

Mattias Åhrén, som i måndags försvarade avhandlingen vid Universitetet i Tromsö, har skrivit om vikten av att genom lagstiftning skydda urfolks kulturbärande symboler, till exempel sameslöjden och kolten.

En av opponenterna var FN:s specielle urfolksrapportör, James Anaya. Han var hedrad över att få delta vid disputationen och uttryckte hur viktig han tyckte att Mattias Åhréns forskning var för urfolk världen över.

Efter fyra års arbete med avhandlingen uppskattade Åhrén Anayas kunskaper som opponent.

- Han är en av de som kan det här allra bäst i hela världen. Det är bra att få sina kunskaper testa av någon som begriper vad man skriver om, säger Åhrén.

För att se till att urfolk får behålla sina symboler i form av till exempel dräkter, sånger och mönster är det enligt Åhrén viktigt att lagskydda dessa för att inte kommersiella krafter tar över dem.

Magne Ove Varsi, från Gáldu - Kompetenscentrum för urfolks rättigheter säger att det här nog är den mest grundläggande forskning som gjorts när det gäller urfolks rättigheter och hur de vilar på internationell lagstiftning och mänskliga rättigheter.

Ande Somby, förste amanuens i juridik vid Tromsö Universitet poängterar vikten av avhandlingen för den samiska kulturen.

- Det är jätteviktigt att den samiska kulturen skyddas, säger Somby.

Ande Somby säger att avhandlingen är särskilt viktig då han menar att den samiska kulturen är speciellt ömtålig vilket även Mattias Åhrén understryker.

Tora Lindberg/Johan Ánte Utsi, NRK Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".