1 av 2
Svenska samernas riksförbund kritiserar rapporteringen om den misstänkta älgjakten i Vapstens sameby. Foto: Alexander Linder
2 av 2
Anders Blom, förbundsdirektör i Svenska samernas riksförbund. Foto: Anna-Maria Ahlén
Älgjakten i Vapsten

SSR riktar kritik mot SVT

Svenska samernas riksförbund kritiserar SVT Västerbottensnytts rapportering om den misstänkta överskjutningen av älg inom Vapstens sameby. SSR anser att mediedebatten har nått en oetisk nivå.

– Vi känner att mediebevakningen har fått otroliga proportioner. Jag har svårt att tro att man hade gjort samma inslag om det hade varit ett jaktlag i låt oss säga Blattnicksele som hade pekats ut på samma sätt, säger SSR:s förbundsdirektör Anders Blom och fortsätter.

– Det har varit på en oetisk nivå. Det har varit en tendentiös rapportering, dessutom av ett public service-företag som har en skyldighet att ge alla sidor möjlighet att komma fram. Man har hela tiden valt att vinkla det utifrån det man kallar Vapstensupproret, säger Anders Blom som tycker att media i detta fall har gjort sig till utredare, åklagare och domare.

SSR anser att debatten har gått från att handla om enskilda personers älgjakt till att handla om att generalisera hela det samiska kollektivet. Därmed är steget till hets mot folkgrupp inte långt borta, enligt Anders Blom.

– Jag tror att det kan leda till det som brukar kallas hatbrott.  Vi har sett exempel på en ren som sköts i en hage förra helgen. Naturligtvis kan jag inte bevisa att det som hände är ett hatbrott, men det skulle kunna vara det, säger han.

Bertholof Brännström är ordförande i Publicistklubbens norra Norrlandskrets. Han kommenterar SSR:s kritik så här.

– Att de reagerar har jag inget att säga om, det måste de få göra. Sen tycker jag kanske att de går lite för långt när de tycker att det närmar sig hets mot en hel folkgrupp, säger han.

Bertholof Brännström jobbar själv på tidningen Västerbottens-Kuriren och han har följt rapporteringen noggrant.

– Västerbottensnytt tar en stor risk när man på ett ganska kategoriskt sätt går ut och anklagar den namngivna samebyn för kriminellt beteende utan att ha bevis. Man säger att man har tillräckligt många vittnesmål och att man tror på det. Det får man hoppas att de gör, för det är grova anklagelser.

Hade de kunnat göra något annorlunda?

– De skulle ha kunnat anonymisera samebyn till exempel och sagt "en sameby i Västerbotten". Det är ett sätt.

Tror du att Västerbottensnytt är säkra på sin sak?

– Ja, jag tror de känner sig ganska säkra på att det här stämmer. Men det är en risk de tar. Erfarenheten säger att polisutredningar så här i efterhand väldigt sällan leder till åtal. Och om någon månad kanske Västerbottensnytt eller rättare sagt Vapstensupproret står med en nedlagd förundersökning. Då framstår det som att man inte hade på fötter, men det kanske man hade men det ledde ingen vart, säger Bertholof Brännström.

Så här kommenterar Arne Müller, tf ansvarig utgivare för Västerbottensnytt, SSR:s kritik:

– I god tid (elva dagar före den första publiceringen) tog vi via telefon och mail kontakt med den berörda samebyn för att ge dem goda förutsättningar att ge sin syn på frågan. Den representant som samebyn utsåg för att föra sin talan fick komma till tals i de tre inslag vi sänt under förra veckan. Vi publicerade också en längre intervju på vår hemsida, så att tittarna har möjligheten att se helheten av de argument som förs fram från samebyns sida, säger han på Västerbottensnytts hemsida.

Arne Müller hävdar att Västerbottensnytt har lagt ner ett omfattande arbete på att kontrollera tillförlitligheten i de uppgifter som lämnats.

– Vi har också varit noggranna med att poängtera att uppgifterna rör en specifik sameby, varken mer eller mindre. Jag kan försäkra att vi hade följt upp ett tips om omfattande överskjutning och användande av helikopter vid jakten med samma energi oavsett vilket älgjaktslag det handlat om, säger han.

Nästa onsdag ska frågan upp till debatt hos Publicistklubben i Umeå. Representanter från bland annat SSR och Västerbottensnytt kommer att delta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".