Isarna i Kirunafjällen är svaga, varnar Fjällsäkerhetskommittén. Här har en renskötares skoter gått genom isen tidigare i vintras. Foto: Per-Jonas Labba
Kiruna

Varning för svaga isar

Fjällsäkerhetskommittén varnar för svaga isar i Kirunafjällen. Isarna på sjöar, bäckar och blötmyrar har inte frusit till på grund av den tidiga snön och det tjocka snötäcket på vissa håll.

Fjällsäkerhetskommittén har fått in flera rapporter om tillbud i fjällen på grund av undermåliga isar. Speciellt renskötare har drabbats. Därför går kommittén ut med varningen till folk som färdas i fjällområdet.

Även turistentreprenörer som färdas med hundspann eller skoter uppmanas att förvissa sig om isarnas bärighet i dessa områden.

Kiruna Fjällsäkerhetskommitté består av representanter för polisen, länsstyrelsen, STF, skoterföreningar , Kiruna kommun, Fjällräddarna och turistentreprenörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".