vilhelmina

Urfolkskonferens för företagare

Yana Mangi om konferensen
1:27 min

Sjuttio urfolksentreprenörer träffas i dagarna i Vilhelmina för en konferens. Tanken är att träffas över olika branschgränser, från matföretagare till bokförlag och turism, från mode till renskötsel.

På torsdagen startades den första Indigee-konferensen i Vilhelmina i Västerbotten som pågår fram till lördag. Totalt ska man under det kommande året ha tre urfolksträffar där urfolksdeltagare ska få möjlighet att utveckla sitt företagande. Det kan handla om att starta nya verksamheter inom mat, litteratur, turism, design eller musik.

Yana Mangi är en av konferensens sjuttio deltagare. Hon ser fram emot att få träffa nya människor för att skapa nya nätverk.

-- För mig ska det bli oerhört intressant att träffa samer, nentser, komer, alltså olika folkslag och människor som lever med samma vilja och mål, med samma drift, säger Mangi.

Av de sjuttio deltagarna kommer sjutton från Sverige, från Idre i söder till Idivuoma i norr. De övriga urfolksentrepenörerna kommer från Norge, Finland och Ryssland.

Upplägget består av föreläsningar, kreativa workshops, nätverkande och individuell rådgivning. Avslutningsvis kommer deltagarna att skapa en skulptur eller utställning med medhavda föremål som representerar något speciellt från deras urfolk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".