Pia-Maria Holmgren
LIET LÁVLUT

Pia-Maria försvarar Sápmis färger

"Jag ska njuta"
1:47 min

När Liet Lávlut, minoritetsspråkens eget Eurovision Song Contest, går av stapeln för sjunde gången på lördag är det Pia-Maria Holmgren som ska föra Sápmi till seger med låten "Geaidnu", vägen.

- I vanliga fall representerar man bara sig själv när man uppträder, men nu representerar jag hela Sápmi och det känns mäktigt, säger Pia-Maria Holmgren som är mycket hedrad att få tävla för hela det samiska folket.

I våras vann Pia-Maria sångdelen i Sámi Grand Prix, den samiska melodifestivalen. I och med det utsågs hon också till att försvara Sápmis färger i Liet Lávlut, de europeiska minoritetsspråkens sångtävling.

Liet Lávlut som har funnits sedan 2002 har 4 av 6 gånger vunnits av Sápmi. Två gånger har sångtävlingen också arrangerats i Sápmi, i Östersund och Luleå. I år anordnas tävlingen i Lorient som ligger i franska Bretagne, en region där det pratas bretonska, ett keltiskt språk.

Artister från elva olika språkregioner ska tävla mot varandra i Lorient. Precis som Pia-Maria Holmgren har de bland annat kvalificerat sig dit genom olika sångtävlingar.

Alla musikstilar är välkomna i Liet Lávlut, den enda regeln är att man ska sjunga på ett europeiskt minoritetsspråk. I år hörs bland annat frisiska, asturiska, galiciska och vepsiska. Tidigare år har även romani och meänkieli hörts från scenen.

Pia-Maria Holmgren har själv skrivit musiken till Geaidnu men den nordsamiska texten är skriven av Ingegerd Unga. Vanligtvis skriver Pia-Maria sina egna texter, då på engelska och svenska. Hon tycker inte att det är någon större skillnad att framföra det någon annan skrivit mot för det hon själv skrivit.

- När man arbetar med en text på det här sättet som jag gjort så blir den nästan som min egen, för jag måste hitta känslan för varje ord till melodin, säger Pia-Maria Holmgren.

Vad har du för förväntningar inför Liet lávlut?
- Det här händer en gång i livet och jag ska verkligen njuta av alla intryck. Givetvis så är jag jätteladdad och kommer att göra mitt absolut bästa, säger Pia-Maria Holmgren.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Samiska Liet-vinnare

Transjoik - Mijajaa (2003)

Niko Valkeapää - Rabas Mielain (2004)

Johan Kitti och Ellen Sara Baer - Luđiin Muitalan (2006)

SomBy - Ii Iđit Vel (2009)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".