Jägaren Elia Palituq söker igenom isen i jakt på hål där sälen andas. Foto: Levon Sevunts, Radio Canada International
SKINNHANDEL

Sälskinnsförbud påverkar sameslöjdare

1:56 min

Handel med vissa sälskinnsprodukter förbjuds nu i Sverige.
Detta påverkar samiska slöjdare.

I början av veckan lämnade den svenska regeringen sitt förslag på lagstiftning kring förbudet mot handel med sälskinnsprodukter.

Förbudet påverkar inte bara inuiterna, som Sameradion tidigare berättat om, utan även sameslöjdare.

Sömmerskan Lise Tapio Pittja berättar om orsaken till den minskade efterfrågan:

- Ja, priserna har ju nästan dubblerats när man beställer från Grönland.

Är det en anledning till att det har blivit mindre efterfrågan?
- Det tror jag inte utan det är nog snarare att folk inte tror att man får tag på sälkläder eller sälprodukter. Den allmänna bilden är ju att det är förbud så folk tror ju inte att de kan beställa.

EU:s förbud gäller inte sälprodukter som fås genom inuiternas jakt för sitt uppehälle. Trots det säger inuitiska säljägare att det här undantaget är verkningslöst, eftersom förbudet har raserat marknaden för sälprodukter.

Bland elever vid Samernas slöjdlinje i Jokkmokk brukar det vara populärt att sy med sälskinn då skinnet är eftertraktat eftersom det skyddar mot stark kyla.

Läraren Margot Blind Valkeapää vid Samernas berättar att det finns en viss oro för att det ska bli svårt att få tag på sälskinn och att det kommer att bli betydligt dyrare.

Europaparlamentets tidigare beslut föregicks av en hård lobbingkampanj från djurskyddsorganisationer som motsätter sig den kommersiella säljakten.

Lise Tapio Pittja säger att hon kan ha förståelse för djurskyddsorganisationernas åsikter, men hon skulle samtidigt vilja undervisa dem i urfolkens levnadsförhållanden:

- Djur som plågas eller inte får leva fritt eller mår bra i livet, det förstår jag. Men samtidigt så skulle jag ju vilja bjuda in många veganer att följa med ut i skogen när det är minus 37 grader med kläder utan päls eller skinn. De skulle inte överleva länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista