1 av 3
På den här kartan visas de områden som har undersökts för vinterbete. Foto: Sametinget
2 av 3
Per-Mikael Utsi, Guovssonástis partiledare. Foto: Lars-Ola Marakatt
3 av 3
Ingrid Inga. Foto: Lars-Ola Marakatt
SAMETINGET

Klimatrapport utan politiskt godkännande

2:12 min

Sametingets klimatrapport om nya vinterbetesmarker i mellansverige har inte godkänts i vare sig styrelse eller plenum. Styrelseledamoten Per Mikael Utsi från Guovssonásti är kritisk mot hur saken har skötts.

 – Ett uppdrag från en minister till Sametinget, ska gå till plenum och politikerna ska ha möjlighet att ta ställning till saken, det har inte gjorts så nu och det har blivit en del brister i arbetet, säger Per-Mikael Utsi.

För drygt ett år sen fick Sametinget i uppdrag av regeringen att titta på hur man kan anpassa rennäringen till förändrade klimatförhållanden. I uppdraget ingick att undersöka möjligheter till vinterbete utanför renskötselområdet.

Sametinget har överlämnat sin rapport till regeringen och föreslår som vi berättat tidigare; nya vinterbetesmarker i framförallt Dalarna.

Men ledamöter i Sametingets styrelse som vi varit i kontakt känner inte till klimatrapportens innehåll. Förklaringen är helt enkelt att den slutliga rapporten i sin helhet aldrig har tagits upp för beslut eller godkännande i styrelsen.

Däremot har saken varit uppe som ett informationsärende på ett styrelsemöte så sent som i augusti. Men det var enbart information om regeringsuppdraget och att Sametinget hade fått förlängd tid till att redovisa uppdraget. Styrelsen har inte tagit något beslut om att godkänna rapporten.   

Förra styrelseordföranden Sara Larsson från Min geaidnu och Jakt- och fiskesamernas styrelseledamot Håkan Jonsson hade bägge två åtminstone velat att styrelsen skulle ha godkänt rapporten innan den överlämnades till regeringen. Håkan Jonsson skulle till och med kunna tänka sig att lyfta saken till plenum för beslut.

Styrelsens ordförande Ingrid Inga från Samelandspartiet, som undertecknat rapporten, försvarar sig med att det inte fanns tid att ta upp rapporten för beslut i styrelsen.

Men hon menar att det trots överlämnandet fortfarande finns möjlighet för styrelsen att påverka rapporten.

 – Det är ju ett förslag som vi har redovisat och det förslaget ska ju naturligtvis behandlas.

Kommer plenum att få behandla det?

 – Styrelsen får avgöra om man ska lämna det till plenum, säger Ingrid Inga.

Per Mikael Utsi anser att ärendet ska ända upp i plenum, eftersom han menar att rapporten och förslagen på reservbetesmarker är bristfälligt.

 – Ja, den har så stora brister att man måste försöka göra det.

Vilka brister då?

 – Det finns områden ända från Boden-Luleå området i norr, längs hela kusten ner mot Gästrikland, där renbetesrätten inte är tryggad och det är de områdena man först bör titta på som ligger nära renskötselområdet.

I ett mejl till Sameradion efter att den här nyheten publicerats påpekar Ingrid Inga att styrelseledamöterna har haft möjlighet att komma med synpunkter då ärendet var uppe på styrelsemötet i augusti.

Per Mikael Utsi medger som svar att det även är styrelseledamöternas ansvar att själva säga till om det är något man inte håller med om.

 – Jag ångrar att jag inte sa till då, säger Utsi som ändå vidhåller att det som kommer från en minister till Sametinget ska också tingets politiker besluta om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista