Kräver att Norge lämnar ILO-169

Fremskrittspartiet vill att Norge drar sig ur ILO-169 om urfolks rättigheter. Sametingspresidenten är inte överraskad över utspelet.

Partiet jobbar med ett förslag om att Norge ska dra sig ur ILO-konventionen, rapporterar NRK Sámi Radio.

– Jag tycker inte att samerna är något urfolk. Urfolk - då snackar vi om indianerna, säger Fremskrittspartiets gruppledare i Sametinget, Aud Helene Marthinsen.

Sametingspresidenten Egil Olli är inte särskilt överraskad över Fremskrittspartiets utspel.

– Det har de ju alltid hotat med. Enligt deras retorik är det bara konflikter mellan samerna och övriga befolkningen. Vi vet ju alla att så är det inte, säger han.

Norge är ett av 20 länder i världen som har ratificerat konventionen. Övriga länder med samisk befolkning - Sverige, Finland och Ryssland - har valt att inte göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista