SSR gläds åt riksdagsbeslut

Svenska samernas riksförbund applåderar riksdagens beslut att erkänna samerna som ett folk i grundlagen.

- Att samernas ställning som folk markeras i Sveriges grundlag har stor rättslig relevans. Det innebär faktiskt att alla de rättigheter samerna innehar i egenskap av folk - inklusive självbestämmanderätten - ges grundlagsskydd, säger Mattias Åhrén, ledamot i SSR:s styrelse samt president för Samerådet.

SSR uppfattar riksdagsbeslutet som en mycket viktig politisk markering.

- Vi ser nu fram emot att detta får genomslag också i den konkreta samepolitiken. Det innebär bland annat att vi förutser att Sametingets mandat kraftigt kommer att utökas, men också att det egendomsrättsliga skyddet för renskötselns sedvanemarker snarast stärks, säger Mattias Åhren och SSR:s ordförande Jörgen Jonsson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".