Sameskolan i Kiruna nekas pengar till utbyggnad. Foto: Frida Fernqvist
Kiruna

Sameskolan nekas extra pengar

Sameskolstyrelsen får inte mer pengar för att ordna med baracker intill sameskolan i Kiruna när skolan har blivit för trång.

– Vi måste se över hur vi kan bygga om skolan först, säger vikarierande sameskolchefen Laila Stenberg.

Elevantalet på sameskolan i Kiruna har ökat från år till år. Nu finns 37 barn på de två förskoleavdelningarna. Skolan har olikt andra i Kiruna inte haft något kösystem, utan man har tagit emot alla med öppen famn.

– Det har blivit en gemensam samlingspunkt. Där nu många föräldrar som förr tvekat har sett det här som ett sätt att ge barnen chans att lära sig samiska, säger Katarina Tuoremaa, förälder till fyraåriga Johannes som går på förskolan.

Sameskolchefen Britt Sara Allas Labba har flaggat för att bygga ut skolan, men att det akuta läget måste lösas med baracker anpassade för skolverksamhet på skolgården. Till det hade budgeterats 900 000 kronor årligen, men utbildningsdepartementet har krävt ett grundligare underlag för att gå med på pengakravet.

– De på utbildningsdepartementet vill att vi kontaktar en byggkonsult för att se hur man kan göra om skolan invändigt. Det är väldigt många korridorer, säger Laila Stenberg.

– Tidigast nästa sommar får vi besked om vi får mer pengar, säger hon.

Katarina Tuoremaa är kritisk till att sameskolstyrelsen inte tidigare har insett att skolan kommer att bli trångbodd.

– De borde ha reagerat tidigare. Nu är det varken bra för personal eller elever.

Enligt Laila Stenberg kan det innebära att sameskolan i Kiruna för första gången kan få ett kösystem till förskolan.

– De borde satt stopp tidigare. Det är för trångt som det är idag. Det går inte bara att lasta ungarna på hög, säger Katarina Tuoremaa.

Hon menar sameskolan riskerar att tappa barn till andra förskolor då föräldrar måste välja andra alternativ. Då det i framtiden inte är självklart att man får plats.

– Det känns tråkigt. De borde haft bättre framförhållning och sett att behovet finns långt tidigare, säger Katarina Tuoremaa.

Sameskolstyrelsens ordförande Per Labba har inte kunnat nås för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista