Stefan Mikaelsson, Sametinget, Maja Mella Tornionlaaksolaiset och Rosario Ali Taikon som bland annat skriver för tidningen É Romani Glinda, Den romska spegeln. Foto: Lars-Ola Marakatt
Haparanda

Minoriteter byggde broar i Haparanda

5:20 min

Lägg olikheterna åt sidan och fokusera på likheterna. Så lät det när samer, romer och tornedalingar träffades för att lära av varandra och samtala om makt, hälsa och entreprenörskap i Haparanda i helgen.
– Jag känner inte längre att jag är ensam, utan att vi är många, säger Tanja Hagert.

– Detta en ögonöppnare där man får mycket kontakter och får lära känna varandras kulturer, säger Regina Veräjä moderator på konferensen.

I ett gemensamt projekt har SSR, Svenska Samers Riksförbund och Svenska Tornedalingars Riksförbund tillsammans jobbat för att skapa kontakter mellan de olika kulturerna.
– Vi måste våga träffas, våga mötas, våga dela glädje och fakta med varandra, säger Maja Mella som är med i Svenska Tornedalingars Riksförbund.
– Det är då ny kunskap föds och nya nätverk bildas, säger hon.

Konferensen i Haparanda med olika föreläsningar i temat makt, hälsa och entreprenörskap blandades med gemensamma middagar och utställningar. Allt med fokus på att överbrygga kulturklyftorna och stärka minoritetskvinnors identitet.
– Genom att lära känna varandra på det här sättet vågar man också fråga varandra, säger Tanja Hagert som jobbar för Romani Kvinnans Rätt i Samhället.
Regina Veräjä instämmer.
– Allting blir väldigt naket och avskalat och man vågar ställa de mest intressanta och brännande frågorna när man väl fått bättre kontakt, säger hon.

Det var mest medelålders kvinnor som hittat till Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda. Och många aha-upplevelse blev det:
– Det första som slog mig var att vad lika romers och samers kulturer är, säger Tanja Hagert. Vi har samma matkultur. Maten är central och språken har liknande historia med många olika språkvarieteter.
– Vi har också mycket gemensamt, säger Maja Mella. Kaffepannan som står på spisen hela tiden. Ingen får gå från bordet om man inte är mätt, säger säger hon som var med och arrangerade konferensen som hölls i Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda.
– Det bästa är att jag inte längre känner att jag eller vi är ensamma. Utan vi är många, tillägger Tanja Hagert.

Mer om det här i Sameradions program imorgon eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista