Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Östersund

Tarmparasit härjar i Östersund

Flera tusen personer i Östersund befaras ha drabbats av en svår magsjuka. Det har konstaterats att dricksvattnet är smittkällan.

På kommunens hemsida kan de som drabbats av magsjukan svara på en webbenkät. På måndagsförmiddagen hade närmare 2 000 personer anmält att de drabbats av magsjukan.

– Vi tror det kommer att vara en stor hjälp i smittspårningen, säger miljöchefen Jari Hiltula till P4 Jämtland.

Mellan fem och femton procent av 50 000 personer, som har kommunalt vatten, befaras vara smittade av tarmparasiten Cryptosporidium. Det skulle innebära att mellan 3 000 och 9 000 har smittats.

Smittskyddsinstitutet i Stockholm har analyserat dricksvattnet och under måndagen kom beskedet att vattnet är smittkällan. Man vet dock inte hur vattnet har förorenats.

Östersundsborna uppmanas att fortsätta koka dricksvattnet.

Nationella vattenkatastrofgruppen finns på plats i Östersund idag för att stötta kommunen under den speciella situation som uppstått. Gruppen bildades 2004 efter initiativ av Livsmedelverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".