Kiruna

JO-anmäler Sametinget

Sametinget har JO-anmälts av en man i Karesuando, som inte har fått beviljad ersättning för natur- och kulturmiljöer i renskötselområdet utbetald.

Mannen skriver i anmälan att han anser att Sametinget har agerat felaktigt när beviljad ersättning för 2009 inte ännu har betalats ut. Ett beslut som han för övrigt tidigare överklagade till Förvaltningsrätten. Han har också reagerat på att Sametinget dröjer med att besluta om 2010:års utbetalning.

Enligt anmälaren har Sametinget meddelat honom att ansökan för 2010 inte kommer att behandlas förrän Kammarrätten, som Sametinget har överklagat hos, kommit med sin dom gällande 2009:års ansökan.

Det innebär att han kan få vänta i två år innan pengarna betalas ut och på grund av detta har han anmält Sametinget till Justitieombudsmannen.

"Det är orimligt att jag är tvungen att vänta på beslut bara för att jag utnyttjat min grundläggande rättighet att överklaga ett myndighetsbeslut", skriver mannen.

Sametingets kanslichef Patrik Kansa säger så här:

– Enligt våra direktiv har han inte rätt till det han yrkar på. Därför har vi överklagat till Kammarrätten och nu väntar vi på prövningstillstånd, säger han och fortsätter:

– Vi måste få veta vad som gäller. Kammarrättens dom blir vägledande för oss i kommande fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista