Jokkmokk

Vargen kom österifrån

Den varg som senast har setts i Sirges sameby har östligt ursprung och är troligen en hane. Naturvårdsverket har inte ännu tagit något beslut om vargens framtid.

Naturvårdsverket fick in resultatet av dna-analysen sent på fredagen i förra veckan.

– Den är östlig, alltså icke-skandinavisk. Troligen en hane och ej tidigare känd, säger Klas Ahlander i Naturvårdsverket.

För tillfället vet man inte riktigt var vargen befinner sig, eftersom det är svåra förhållanden att spåra.

Både Baste och Sirges samebyar har tidigare ansökt om skyddsjakt på vargen, som har rivit några renar. Beslut om skyddsjakt fattas av Naturvårdsverket. Eftersom vargen bär på värdefulla gener, som det finns behov av i den skandinaviska vargstammen, så kan den särbehandlas.

– Om en skandinavisk varg ställer till problem för renskötseln är toleransnivån låg. Men det är inte heller skrivet i sten att man inte får avliva en invandrad varg, säger Magnus Kristoffersson, handläggare i Naturvårdsverket, och fortsätter:

– Det är avgörande var den dyker upp igen. Vi får se vad som händer. Det bästa för alla parter är att den självmant går söderut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".