Foto: Anders Wiklund / Scanpix.
ABISKO

Renägare positiv till nya rön om trädgränsen

Renarnas betning påverkar trädgränsen mer än det varmare klimatet - det är nytt för renägaren Aina Jonsson från Rans sameby.
Hon tolkar de senaste forskarrönen positivt.

En ny studie gjord i Torneträskområdet visar att renbete, insekter och flera andra saker påverkar trädgränsen mer än vad ett varmare klimat gör.

Forskarna visar att trädgränsen rör sig både upp och ner under samma klimatperiod - och att renbetet istället är en av de avgörande faktorerna.

Fler renar ger mer betning och lägre trädgräns - och under perioder med färre renar har trädgränsen vuxit högre upp på fjället.

- Det är första gången jag hört talas om detta. Vi har då inte tänkt på att renarna har någon påverkan på trädgränsen, säger Aina Jonsson.

Den här forskningen motsäger dom klimatmodeller som räknar med att skogen i arktis kommer att växa kraftigt norrut på grund av varmare temperaturer.

För att nu få säkrare beräkningar så måste mer detaljerade uppgifter, som just effekter av djurens betande, tas med i klimatmodellerna - det menar forskarna bakom dom här senaste rönen i Torneträskområdet.

Det finns även forskning som visar att renarna förstör fjällen - därför gillar Aina Jonsson de här nya rönen, för de bekräftar att det är tvärtom.

Hon har sysslat med rennäring i över 50 år och har alltid haft uppfattningen att renarna håller markerna i skick.

- Jag har märkt någon skillnad heller, jag tycker inte alls trädgränsen har ändrats nåt väldigt mycket. Det kan ju bero på det att det alltid har funnits renar som har hållit undan förbuskningen, säger Aina Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista