1 av 2
Foto: Björn Larsson Ask / Scanpix
2 av 2
Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist vid SSR.
RIKSDAGEN

SSR oroas för utredning om dubbeljakten

2:07 min

I dag tar riksdagen beslut att se över frågan dubbelregistreringen av älgjakten i fjällvärlden.
Svenska samernas riksförbund befarar att detta kan leda till att den samiska jakträtten begränsas.

Jakträtten i fjällen är i varierad grad delad mellan samebyar och markägare - det här slogs senast fast i statens jakt- och fiskeutredning för några år sedan.

Det här betyder att samebyar och övriga jaktlag, som kan bestå av markägare, ortsbor och besökare, kan jaga inom samma områden under samma tidpunkt.

Många menar att detta innebär stora säkerhetsrisker och försvårar älgförvaltningen och riksdagen är därför överens om att se över systemet.

- Det känns märkligt och ett steg mot att urholka de samiska rättigheterna. Det är vi rädda för, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist hos SSR.

Landsbygsminister Eskil Erlandsson välkomnar dock en översyn.

- Det är bra att frågan uppmärksammas och vi ska se vilka lösningar som finns, säger Erlandsson.

Vilka lösningar finns det?
- Visste jag det så skulle vi lagt ett förslag.

Samebyarna har sin starkaste jakträtt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen - många jurdiska experter menar att samebyarna närmast har ensamrätt till jakt på dessa områden, beroende på hur intensivt man nyttjat jakträtten.

På den privata marken ovanför odlingsgränsen är rätten delad och nedanför odlingsgränsen är samebyarnas rätt svagare än markägarens, slog jakt- och fiskeutredningen fast.

För att jämka samman alla intressen och för att delvis möta frågan om dubbelregistreringen föreslog Jakt- och fiskeutredningen att det jakten ska förvaltas i samverkansföreningar mellan markägare och samebyar.

Samebyar och markägare skulle i princip ha lika stort inflytande i dessa samverkansföreningar.

Någon patentlösning av dubbelregistreringen lyckades inte jakt- och fiskeutredningen presentera - nu vill riksdagen att ett nytt försök görs.

Men Jenny Wik Karlsson menar att dagens modell i alla fall garanterar samebyarnas jakträtt.

- Det medför att vi har två rättigheteinnehavare som får jaga och där ingen rätt är överordnad den andra. På så sätt garanteras att man får nyttja sin jakträtt, säger Wik Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista