Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Östersund

Magsjuka drabbar även Sametinget

1:16 min

Vattnet i Östersund har gjort många invånare magsjuka. Många arbetsplatser är drabbade, däribland Sametinget.

Nu har man kommit fram till att det är en parasit i vattnet men man vet inte varifrån den har kommit, det pågår just nu undersökningar för att komma fram till det. Tills de har hittat parasiten uppmanas nu boende i Östersund med omnejd att koka allt sitt vatten.

På Östersunds sjukhus är endast tio personer inlagda på grund av magsjukan. Även om det är så få inlagda på sjukhuset, så ringer desto fler och berättar att de har insjuknat. Senaste dygnet (mellan måndag och tisdag) har det ringt omkring 160 personer. Jari Hiltula som är miljöchef i Östersunds kommun uppmanar alla invånare att koka sitt vatten. Detta är väldigt viktigt tills de har hittat en lösning på problemet.

Inga Marja Steinfjell som bor i Östersund har också insjuknat på grund av vattnet. Hon berättar att alla i hennes hus, till och med hunden, har blivit magsjuka på grund av vattnet. Den ende som har klarat sig är hennes son, eftersom han bara dricker mjölk. Inga Marja har mått dåligt i fem till sex dagar. Hon säger att nästan alla hon känner har haft eller har insjuknat i magsjukan.

– Det är mycket svårt att undvika att bli smittad. Magsjukan smittar inte bara via vattnet, den sprids också från människa till människa, berättar Inga Marja.

Inga Marja Steinfjell som arbetar på Sametinget i Östersund berättar att det är många på hennes arbetsplats som har insjuknat. Men hon tror inte att det kommer att påverka verksamheten särskilt mycket, förutom en del förseningar i arbetsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista