1 av 8
Jubileumet bjöd på föreläsningar. Foto: Thomas Sarri
2 av 8
Umeå Universitets rektor Lena Gustafsson öppningstalade på Vaartoes 10-årsjubileum. Foto: Thomas Sarri
3 av 8
Willie Ermine, First Nations University, Saskatchewan, Kanada. Foto: Thomas Sarri
4 av 8
Maitseo Bolaane, från Universitetet i Botswana. Foto: Thomas Sarri
5 av 8
Professor Linda Tuhiwai Smith, Waikato Universitet, Aotearoa, Nya Zealand. Foto: Thomas Sarri
6 av 8
Cesams ledare Peter Sköld förbereder inför jubileumsföreläsningarna. Foto: Thomas Sarri
7 av 8
Föreläsare på Vaartoes 10-årsjubileum. Fr.v Linda Tuhiwai Smith, Maitseo Bolaane, Peter Sköld, Willie Ermine. Foto: Thomas Sarri
8 av 8
Inbjudna gäster på Cesams/Vaartoes 10-årsjubileum. Foto: Thomas Sarri
VAARTOE JUBILERAR

Långväga gäster firade 10-åring

Direktsändning från jubileumet
5:02 min

Vaartoe, Centrum för samisk forskning vid Umeå Universitet fyller tio år. På tisdagen firades jubileumet med 100 särskilt inbjudna gäster samt internationella föreläsare.

Iskallt i Umeå, minus 17 grader. Men heta namn på föreläsningslistan värmde de särskilt inbjudna gästerna. På tisdag eftermiddag bänkade de sig i konferenslokalen Fabriken intill Umeälven, samtidigt som en blek sol sände dagens sista strålar genom fönstret.

Vaartoe hade tillfället till ära samlat internationellt erkända forskare från olika hörn av världen. Från Kanada kom Willie Ermine, First Nations University i Saskatchewan. Ermine har sitt ursprung i ett cree-reservat och han har tidigare besökt Umeå i samband med samiska veckan.

För Maitseo Bolaane från University of Botswana var besöket i Umeå hennes första. Bolaane föreläste redan på måndagen om förhållandena för ett av Botswanas urfolk, San-folket, som tidigare kallats the Bush-people.

Även FN:s urfolksforum fanns represenerat bland föreläsarna genom ledamoten Lars-Anders Baer.

Men dessa namn till trots var det nog ändå Linda Tuhiwai Smith som de flesta kommit för att lyssna på. Hon är professor vid Waikato Universitetet, Aotoarea, Nya Zealand och är en av världens ledande inom urfolksforskningen.

 – Det är mest för att träffa henne som jag kommit hit, sa Ol-Juhán Sikku som jobbar inom olika projekt med traditionella urfolkskunskaper. Mycket av hans jobb bygger på just Linda Tuhiwai Smiths tankar kring urfolksforskning.

Hon har skapat fältet Indigenous Methodologies och eftersom hon tillhör Nya Zealands urfolk maorierna har hon flera perspektiv att utgå ifrån, både inifrån och utifrån.

På 90-talet skrev Linda Tuhiwai Smith sin bok Decolonizing Methodologies. Den slog igenom stort internationellt och har hjälpt urfolksforskare att utveckla metoder och tankesätt som bryter med det traditionella vetenskapliga synsättet.

Bland annat handlar det om att ur ett urfolkperspektiv förstå, värdesätta och använda sig av urfolkens traditionella kunskaper.

 – Jag beskriver hur forskning och kolonialism samverkar och vilka effekter det har på våra liv som urfolk, säger Linda Tuhiwai Smith.

Hon menar att forskning om urfolk genom historien många gånger varit rent rasistisk. I den andra delen av sin bok lyfter hon fram att forskning inte alls behöver vara på det sättet.

- Forskning ska ju utveckla och förbättra våra liv.

Tuhiwai Smiths tankar och åsikter tas emot med blandade känslor världen över, för många är hon en förebild men hon är även omdiskuterad i vissa kretsar.

Cesam fyller alltså tio år. Det var på våren år 2000 som universitetsstyrelsen beslutade att inrätta ett centrum för samisk forskning. Umeå Universitet ville på det sättet utveckla forskningen om samiska frågor, samt bibehålla en redan tidigare stark position vad gäller samisk forskning.

För sju år sedan tillträdde Peter Sköld som föreståndare för CeSam, som sedemera även har fått namnet Vaartoe, "fjäll med milsvid utsikt".

Till Vaartoes uppgifter hör bland annat att samarbeta med andra universitet och forskningsinstitutioner om samisk forskning. Tanken är också att det ska fungera som en knutpunkt där man kan skapa kontakter och utbyta erfarenheter inom samisk forskning.

– Jag ser ju i första hand att vår verksamhet är viktig för att lyfta samiska frågor, få dem belysta och sätta lite tryck åt olika håll på dem som har möjlighet att förändra, säger Peter Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".