Sameskolan i Kiruna får sexåringar undervisning i matsalen. Foto: Frida Fernqvist
Kiruna

Föräldrar kritiserar Sameskolstyrelsen

1:44 min

Igår kväll, tisdag, skulle ett föräldramöte hållas med representanter från Sameskolstyrelsen. Men i sista stund och utan angiven orsak ställdes mötet in och flyttades fram vilket upprörde föräldrar.

Sameskolan i Kiruna har problem med för många barn i för små lokaler. Sameskolstyrelsen får inte mer pengar för att ordna med baracker intill sameskolan och situationen är svår. 

Under tisdagens föräldramöte skulle problemen med lokaler diskuteras och representanter från Sameskolstyrelsen skulle medverka för att informera om situationen. Men mötet ställdes in och föräldern Tomas Unga var irriterad då han redan bytt skift på arbetet för att kunna vara med på mötet.

 – Jag tycker att det är viktigt att höra hur de har tänkt sig med skollokalfrågan. Det måste ju lösas, det kan inte fortsätta på det här sättet, säger Unga.

Tomas Unga förvånas över den segdragna processen och är kritisk till barnens skolmiljö. Han menar att det inte är någon nyhet att lokalerna är för små och att situationen redan sett ut så i våras.

– Det lovades ju att det skulle fixas under sommaren med nya lokaler eller baracker, men ingenting har hänt. Det känns nästan som att de bara utnyttjar barnen, att det finns så mycket barn för att de ska få mer pengar. Det här hade de kunnat ta upp tidigare, tycker Tomas Unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista