KLIMAT

Urfolksexpert bojkottar klimatmöte

Norska sametingets och Fn:s expert i urfolksfrågor Jon Bernard Henriksen deltar inte i Fn:s klimatmöte som i måndags inleddes i Mexico.

Henriksen är besviken när norska myndigheter inte beaktar urfolkens rätt och intressen i förhandlingarna om ett nytt klimatavtal. Han skulle ha deltagit i det norska sametingets delegation vid mötet men besvikelsen över att inte sametinget blivit inbjudet från de norska myndigheterna till förmötet i Mexico gör att han nu inte deltar alls.

Till förmötet samlades urfolk från hela världen för att diskutera och förhandla för att på bästa sätt kunna påverka det nya klimatavtalet.

Norges huvudförhandlare Audun Rosland beklagar det inträffade och säger att det handlar om ett missförstånd, rapporterar NRK Sámi Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista