1 av 2
2 av 2
Porjus

Statsministern fick kravbrev

Nils Valkeapää
1:08 min

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Porjus igår och i sin hand fick han ett brev från Nils Valkeapää i vilket han begärde hjälp för de renar som drunknade förra vintern i Sirges sameby.

Nils Valkeapää säger att han bland annat har skrivit i brevet att de inte har några försäkringar, att de lever under bar himmel utan skydd. Det är därför han nu vädjar om hjälp. Han nämner att detta drabbade de berörda renägarna hårt, och det var många unga familjer som förlorade många renar.

Nils Valkeapää berättar också att de var tvungna att anlita en helipoter. Detta för att transportera ner renarna, eftersom de inte fick lämnas på fjället. Renarna begravdes sedan i Porjus. Nils säger att de har skrivit och sökt stöd och hjälp från flertalet platser, men de har inte fått någon sorts ersättning, varken för de drunknade renarna eller för helikopterutgifterna.

Nils Valkeapää berättar att de sammanlagda kostnaderna efter olyckan överstiger en och en halv miljon kronor. Nils Valkepää kommer också att skicka samma brev till kungaparet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".