Carsten Höller har fyllt den gamla järnvägsstationen med renar. Foto: David von Becker.

Levande renar och urin blir konst i Berlin

”Charmigt i sin fullkomliga knäpphet”
2:29 min

Livs levande renar vandrar omkring bland en tunna renkiss och djupfrysta flugsvampar på konstmuseet Hamberger Bahnhof i Berlin. Konstnären Carsten Höller undersöker i utställning Soma den mytiska drycken med samma namn. Kulturnytts konstkritiker Mats Arvidsson har besökt utställningen, hör hans recension här.

Carsten Höller är en tysk konstnär, som är bosatt i Stockholm och Köln. Han har disputerat i biologi. Han arbetar med installationer, där han ofta involverar betraktaren i konstverket.

I utställningen undersöker Höller myten om soma en rituelldryck med livgivande egenskaper i den indo-germanska Vedaskrifterna, skrifter som kom till för ca 4.000 år sedan. Han tror att den innehåll renens urin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".