Kommunerna ska betala mer till sameskolorna

Kommunerna ska i framtiden betala lika mycket i ersättning för sameskoleeleverna som för sina egna elever. Det föreslår Utbildningsdepartementet.

Den nya skollagen, som antagits av riksdagen, ska börja att gälla från och med den 1 juni 2011. Den innebär bland annat att huvudmannaskapet för förskoleklass och fritidshem vid sameskolan överförs till staten.

I och med detta måste regleringen av hemkommunernas ersättningar till sameskolan uppdateras. Utbildningsdepartementets förslag till ny förordning innebär att kommunerna får samma kostnad för eleverna, oavsett om de går i kommunens skolor eller i sameskolan.

– Sameskolan har halkat efter av någon anledning och nu är det läge att jämställa det, säger Margareta Wiman på departementets skolenhet.

Utgångsbeloppet för nuvarande ersättningsnivå beslutades 1995.  Beloppet har sedan dess räknats upp för varje år med skolindex. För 2010 är beloppet 78 180 kronor per år. Det kan jämföras med genomsnittskostnaden per elev i berörda kommuner som ligger mellan 89-95 000 kronor per år.

Varför ersättningsbesloppet för sameskolan har halkat efter vet hon inte.

– Det törs jag inte spekulera i, säger Margareta Wiman.

Tidigare har hemkommunen haft lägre kostnader för elever som gått i sameskolan jämfört med om de stannat kvar i kommunens egna skolor. Det har inneburit att det statliga anslaget har fått allt större andel av den totala kostnaden.

– Nu bestämde vi oss för att ha den beräkningsmetod som används för friskolor. Vi har kopierat den rakt av, då kan man inte halka efter.

Fast det är ingen perfekt metod.

– Den risk som finns är att om kommunen skär ner på sin verksamhet, då får sameskolan också mindre pengar. Men det är ändå en av de bättre metoderna, säger Margareta Wiman.

Förslaget är ute på remiss och svaren ska vara inne senast den 8 februari 2011. Remissinstanser är bland annat Sameskolstyrelsen, Skolverket och berörda kommuner.

Det nya förslaget innebär kort och gott att ersättningar för elever i förskoleklass och fritidshem ska framgå av regleringen, att ersättningsbeloppet för årskurs 1-6 ska justeras och att ersättningarna ska betalas ut vid fyra tillfällen per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".