Nikkaluokta

Älgsafari med rekordmånga älgar

Det är inte alla engelsmän som har sett en älg. Jo Lane från London var därför alldeles salig över att ha fått se 57 älgar under minibussresan från Kiruna till Nikkaluokta.

– Det var nytt rekord, sa Petri Tuominen som är guide på älgsafarit.

Älgsafari med minibuss är en aktivitet som turister kan testa på när de besöker Kiruna. Åkturen startar i Kiruna och slutar i Nikkaluokta, cirka sju mils resväg bort. Under den turen, som tar ett par timmar, är chansen stor att en älg eller kanske två dyker upp invid vägen.

På måndagen fullkomligt vimlade det av älgar längs sträckan. Guiden Petri Tuominen räknade till 57 älgar, vilket innebar att det gamla rekordet 44 stycken rent ut sagt pulveriserades.

– Det är helt fantastiskt! Jag kände på mig att vi skulle få se många älgar, men inte så här många . Det är kallt och har snöat mycket de senaste dagarna, då brukar de klumpa ihop sig och följa i varandras spår, sa Petri Tuominen som sysslat med det här i snart nio säsonger.

Älgarna vandrar fram och tillbaka mellan fjällsluttningarna och vattendraget i Kalix älvdal. Högre upp i sluttningarna är det ofta varmare och nere i dalen finns det mycket gott att beta på. Därmed korsar de vägen tämligen ofta.

Vintertid besöker omkring 2 000 turister dalgången enbart för att studera älgar. Jo Lane med dottern Maddy Morris deltog i måndagens älgsafari. Något de inte ångrar.

– Det var så spännande, det var första gången jag såg en älg överhuvudtaget och så får man dessutom se så många! Vi kom väldigt nära också. Det var rafflande, sa Jo Lane.

Älgsafarit är för övrigt en del av projektet Icemoose, där Icehotel, Sveaskog, Jägareförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, deltar. Genom Icemoose får SLU möjlighet att studera älg, klimat, människa och förutsättningarna för forskningsturism i arktiska Sverige långsiktigt.

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: