Kiruna

Talma överklagar nekat jordbruksstöd

Talma sameby överklagar en dom i kammarrätten. Bakgrunden är att samebyn har nekats ett likvärdigt ekonomiskt stöd som jordbruket har.

Länsrätten konstaterar att det inte finns förutsättningar för utbetalning av gårdsstöd, då samebyn saknar stödrätter för aktuellt år. Enligt gällande regler krävs det en stödrätt för varje hektar jordbruksmark som man vill ha gårdsstöd för.

Kammarrätten har nekat Talma prövningstillstånd och därför vill samebyn att Regeringsrätten beviljar prövning i kammarrätten.

Talma ansökte ursprungligen om miljöstöd för bevarande av betesmarker och slåtterängar. Per automatik innebar det också att samebyn ansökte om gårdsstöd, även om samebyns ombud Lars-Jon Allas ogillar den benämningen. Han menar att det handlar om naturbetesarealstöd.

– Samebyn är ju ingen gård och det innebär att vi redan där diskvalificeras från att söka stödet. Det är fel, säger han.

Talma vill alltså ha samma rätt till det stöd som jordbruken har. Enligt Lars-Jon Allas skulle det ge samebyn cirka 20 miljoner kronor per år. Pengar som han menar behövs för att till exempel rusta upp övernattningsstugor och stängsel som är i undermåligt skick.

-- Jag tycker att det är en ekonomisk diskriminering att vi inte får stödet, säger Lars-Jon Allas som poängterar att det inte är kulturmiljöstöd som samebyn ansöker om.

Per-Gunnar Sundqvist är tjänsteman i länsstyrelsen i Norrbotten och är insatt i frågan om gårdsstöd. Han menar att ett kultur- och miljöstöd i renskötselområdet redan finns som kompensation.

– Med de regler som gäller så har de inte blivit diskriminerade. Om det sen behövs ytterligare stöd till samebyn är en politisk fråga och en helt annan diskussion, säger han.

Bakgrunden är att EU har sett till att reglerna gjorts om vilket innebär att sedan 2005 finns det en summa pengar fördelat på ett visst antal stödrätter. Inga fler stödrätter kan sedan bildas.

– Den som söker stöd efter 2005 kan inte få gårdsstöd. Man kan köpa eller erhålla stödrätter av någon som redan har, men det kostar ju förstås. Talma råkar illa ut då de sökte stödet först 2006, säger Per-Gunnar Sundqvist.

Enligt Lars-Jon Allas är det inte uteslutet att samebyn driver vidare frågan till EU-domstolen om inte Regeringsrätten hörsammar samebyns krav.

– Men frågan är bara om vi orkar. Det är mycket jobb som krävs för en överklagan.

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: