Miljoner till samisk mat

Regeringen satsar under de kommande fyra åren totalt tio miljoner på den samiska maten. Pengarna ska gå till att få ut samisk mat till restauranger i hela Sverige samt till att samiska skolbarn ska få samisk mat.

När regeringen i morgon presenterar regleringsbreven så görs en satsning på samisk mat.

1,5 miljoner per år, totalt sex miljoner kronor satsas på att få ut samisk mat till butiker och restauranger i hela Sverige. Det görs enligt regeringen dels för att stärka den samiska matproduktionen och för att samisk mat är en viktig del i matlandet Sverige.

Pengarna går till Sametinget och till Jordbruksverket och syftar till ett samarbete mellan rennäring, jakt, areella näringar och fiske.

Ytterligare fyra miljoner, en miljon per år satsas på att få mer samisk mat till samiska skolbarn. Pengarna går direkt till Sameskolstyrelsen och motiveringen är att det är självklart att samiska skolbarn ska få mat från sitt eget kulturarv. 

Barnen glada för satsningen på samisk mat

Fyra miljoner, en miljon per år satsas på att få mer samisk mat till samiska skolbarn. Pengarna går direkt till Sameskolstyrelsen och motiveringen är att det är självklart att samiska skolbarn ska få mat från sitt eget kulturarv.

Lars-Ola Marakatt

070-180 05 41

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: