GRÖNLAND

Klimatturismen ökar i Arktis

Klimatturism är en växande industri i polarområdena - uppmärksamheten kring klimatförändringarna och deras synliga effekter får allt fler människor att vilja resa till isberg och glaciärer som kan vara på väg bort. Bra för Grönlands turistindustri!

Kalvande isberg, jättelika isblock som lossnar när inlandsisen glider ut i vattnet, är väldigt dramatiska och gör sig bra på tv. De framstår som ett tydligt exempel på den globala uppvärmningen orsakad av människan.

De här bilderna ökar inte bara medvetenheten om klimatförändringarna utan är också bra marknadsföring av Grönland.

Det säger Anders la Cour-Wahl på Grönlands turist och näringslivsråd.

– Det har betytt otroligt mycket för turismens profilering. Förut var Grönland bara en stor vit fläck på kartan.

Tack vare klimatrapporteringen i världens media har det blivit lättare att marknadsföra Grönland som turistdestination.

Betyder det här klirr i kassan för Grönland?
– Att uppnå samma profilering med marknadsföring skulle kostat vanvettigt mycket pengar, säger Anders la Cour Wahl.

Kryssningsturismen ökar i popularitet i Grönland, 2004 åkte 16000 på kryssning, förra året var siffran nästan 27000 personer. Det sker också en ökning på södra halvklotet.

– På Antarktis har kryssningsturismen ökat med 400% på femton år, säger dr Hans Gelter forskar om polarturism på Luleå tekniska universitet.


– Vi har ett uttryck, vi kallar det klimatturism som är på gränsen till det vi kallar morbidturismen, man åker och ser något som är döende. Det är en bild i media att de stackars isbjörnarna och isarna kommer att vara borta om några år. Då får man där här formen av klimatturism. Folk vill åka och se glaciärerna innan de är borta, säger Hans Gelter.

Gustaf Klarin, SR Vetenskap
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: