115 miljoner kronor satsas på världsarvet Laponia

Under tre år ska det byggas om i Laponia för att göra området mer känt för besökare. Totalt ska 115 miljoner kronor investeras i projektet som döpts till Laponiaprocessen, och det ska bland annat byggas ett besökscentrum vid Stora Sjöfallet.

Ron Hobbs från Seattle i USA är på besök i Sverige och letar nu efter information om Laponia. Han har kommit för att delta i ett seminarium i Vuollerim, och han befinner sig nu på ett kulturcenter i Jokkmokk för att lära sig mer om laponia och kulturen i norr.

Till besökare som Ron Hobbs kommer en glad nyhet, eftersom bland annat Tillväxtverket, Gällivare kommun och Jokkmokks kommun har beslutat att tillsammans bidra med 115 miljoner kronor för att göra världsarvet laponia mer känt.

Liz-Marie Nilsen är samordnare för laponiaprocessen och berättar att både turister och skatteintäkter ska öka, men att projektet är upplagt på ett sätt som gör inverkan på närliggande samebyar ska minimeras.

- Vi vill ha besökare och vi vill att folk ska lära sig om vårat världsarv, men vi vill kanske inte ha jättestora besöksströmmar in i känsliga områden för renskötseln. och då är ju tanken att man ska kunna komma till Ájtte  fjäll- och samemuseum och få uppleva en del av Laponia eller komma till naturrummet, och framför allt att den dagen man bestämmer sig för att gå in i världsarvet i de här områdena - att man vet, så man inte av misstag förstör någonting, säger Nilsen.

Nybyggnationerna i Laponia ska invigas år 2013, och Liz-Marie säger att projektet har en stor budget, men att pengarna kommer att användas väl.

- Det är väldigt svårt att greppa hur mycket pengar det är. Sen kan man ju naturligtvis undra vad man kan göra med dem. Men så får man också tänka såhär, om man tänker då ett naturrum som Naturvådsverket gör, det gör man i anslutning till en nationalpark och här har vi fyra nationalparker. Och Laponia är ett så otroligt unikt världsarv. Det finns ungefär 190 världsarv i hela världen. Det finns 24 som är utnämnda på natur och kulturgrund, som Laponia är, men det finns bara fyra i hela världen där ett Urfolk lever och fortfarande verkar i området. Och det är ju fantastiskt. Det är ju jättestort. Det har vi i Sverige. Det är dessutom det enda kultur och naturarvet i hela Norden, säger Nilsen.

Tobias Poggats, Sameradion
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista