Uppsala

Samiska kvarlevor upptäckta på universitet

1:36 min

Ett hundratal kranier och hela skelett har hittats vid en inventering på Uppsala universitet. Omkring 20 av dessa är med största sannolikhet samiska.

Uppsalas universitetsmuseum Gustavianum har sedan i våras inventerat mänskliga kvarlevor i universitets olika magasin. Både färdigmonterade skelett, kranier och lådvis med lösa bendelar har hittats.

- Det är viktigt att vi inte sopar detta under mattan. Saker som upplevts som fealktiga måste man göra upp med och lägga korten på bordet, säger egyptologen Geoffreŧ Metz, som initierat inventeringen.

Under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet samlade Anatomiska institutet i Uppsala in mängder av mänskliga kvarlevor, både från arkeologiska undersökningar och genom gåvor och inköp.

Även folk som dog i fängelser eller folk som tog sina liv dissekerades och hamnade på Anatomiska institutet. Kvarlevorna användes för arkelogisk forskning och för anatomiska studier för läkarstuderande. Men arkeologerna vid den här tiden var också mycket intresserade av samiska kvarlevor och hundratals samiska gravar plundrades. Forskarna var framförallt intresserade av samiska kranier och dessa användes även i rasforskningens namn, där Uppsala var centralort.

1997 lämnade universitetet över omkring 1000 kranier och övriga skelettdelar till Statens historiska museum, inklusive samiskt material. Men universitetets nya inventering visar alltså att allt inte återlämnats. Och nu har kvarlevor från åtminstone 20 samer återfunnits.

Geoffrey Metz säger att mycket av materialet kan användas i undervisningen i dag, men inte det samiska.
- Jag skulle inte kunna tänka mig det. Enligt Unescos rekommendationer ska kvarlevor från urbefolkningar lämnas tillbaka till de rättmätiga ägarna, säger Metz.

Under 2000-talet har allt fler röster krävt att mänskliga kvarlevor från urfolk lämnas tillbaka. På regeringens uppdrag har museer och universitet därför inventerat om de har kvarlevor från världens urfolk i sina förråd. Dessa har visat att den största samiska samlingen finns vid Historiska muséet i Stockholm, samt mindre samlingar bland annat i Lund.

Uppsala universitet har endast redovisat resterna av ett bäcken från ett samiskt skelett. Men den nya utredningen visar att kvarlevor från mellan 20 och 25 samer finns i Uppsala universitet. Kvarlevorna består av både kompletta skelett och delar skelett och kranier.

Omkring hälften har plundrats från gravar på Kolahalvön 1910, sju från gravar i Varanger i nordnorge, fem från Rounala kyrkogård norr om Karesuando. Rounalakranierna är dock utlånade. Dessutom finns enstaka kvarlevor från Offerdal i Jämtland, Lycksele och Arjeplog.

Jörgen Heikki

Jörgen Heikki Foto: Björn Dahlin

Sameradion, Stockholm
08-784 72 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: