Sametinget arrangerar efterfrågad ordförandekonferens

1:47 min

Sametingets styrelse har gett kansliet i uppdrag att arrangera en ordförandekonferens för samtliga samebyordföranden och representanter från sameföreningar och organisationer någon gång under det första halvåret 2011.

Syftet med konferensen är att sametinget ska bli mer synligt utåt.

– Från styrelsens sida tycker vi det är nödvändigt att vi förbättrar informationen och kommunikationen. För att vi ska bli trovärdiga ute i det samiska samhället är det viktigt att vi möter dem som berörs av vår verksamhet, säger sametingets ordförande Ingrid Inga.

Var någonstans konferensen kommer äga rum och vad den kommer att innehålla är ännu inte fastställt. Kansliet har fått i uppdrag att arbeta fram en plats och ett program.

– Jag har fått många samtal om att det finns ett behov och en efterfrågan att träffa sametinget. Jag ser fram emot att träffa alla ordföranden och få en bra dialog, säger Ingrid Inga.

Som anledning till varför en ordförandekonferens inte anordnats tidigare säger Ingrid Inga att man från sametinget saknat en rutin att samla representanterna för samebyarna, sameföreningarna och organisationerna.

Emil Östlund, SR Sámi Radio
emil.ostlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: