Lärarbrist hotar sameskolan

1:23 min

Det kommer bli svårare att få utbildade lärare till Sameskolan. Detta efter att tolv universitet fått avslag på sin ansökan att få examensrätt för grundskollärare.

– Vi har ju redan nu svårt att få tag i utbildade lärare. Så jag kan ju tänka mig att när utbildningsorten blir så långt bort som i Stockholm så kommer det bli färre utbildade samiska lärare, säger Laila Stenberg, tillförordnad skolchef.

Laila Stenberg berättar att sameskolorna kommer bli påverkade då tolv lärosäten får nej på sin ansökan att examinera grundskolelärare. Bland de som inte fick igenom sin ansökan finns Umeå universitet, Luleå universitet, och Mittuniversitetet.

Jana Hejzlar jobbar som utredare på Högskoleverket och förklarar varför universiteten inte längre får examinera grundskolelärare.

– Vi har fått en ny examensordning för lärarexamina, vi byter från en lärarexamen till fyra lärarexamina och dessutom grundlärarna med tre olika inriktningar. Varje gång man byter examensordning så ska alla prövas för tillstånd att utfärda de nya examina.

Universiteten kommer troligtvis då få tillbaka sin rätt att examinera lärare relativt snart?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det får vi veta när den nästa prövningen är genomförd, säger Jana Hejzlar

Tobias Poggats, SR Sameradion
tobias.poggats@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: