Baggiums praktiska gymnasiums rektor Herman Norberg. Foto: Alexander Linder.
Kiruna

Utbildning av renskötare i Kiruna

En renskötarutbildning planeras att starta i Kiruna hösten 2011. Det är Baggiums praktiska gymnasium som står bakom satsningen.

– Det är ganska klart att det ska starta, säger skolans rektor Herman Norberg till oddasat.se.

Baggium praktiska gymnasium är en friskola som startade så sent som i höstas i Kiruna. I dagsläget finns det fem program på skolan, till exempel el, handel och industri.

Nu är planen att starta ytterligare två program till hösten 2011. Dels naturbruksprogrammet med yrkesutgång renskötsel eller vildmarksguide. Dels hotell- och turismprogrammet. Programmen är treåriga och det är ett nationellt intag.

– Våra utbildningar ska anpassa sig efter näringslivet och jag tror att det finns en efterfrågan av en renskötarutbildning. Det finns ju ingen gymnasial utbildning där man kan bli renskötare, vad jag vet i alla fall, säger Herman Norberg.

Där är det också tänkt att exempelvis företagsekonomi, lantbrukskurser och kurser i turism ska ingå.

– Tanken är att ha mycket praktisk renskötsel, men också teori. Vi ska försöka få tag i någon som jobbat eller jobbar som renskötare och som har lust att vara lärare.

Idén till en renskötarutbildning kläcktes först av en tidigare rektor på Baggium. Därefter har Herman Norberg jobbat vidare med frågan och ringt runt för att undersöka om det finns något intresse för en sådan utbildning.

– Jag har redan pratat med ordförandena i samebyarna i Kiruna kommun. Det har bara varit positiva tongångar, säger han.

Herman Norberg har också bjudit in samebyar i Kiruna kommun, Svenska samernas riksförbund och Sametinget till ett möte i Kiruna den 28 januari för att samtala om utbildningen och vilka kurser som behöver ingå där. Ytterligare ett möte ska hållas i Övre Soppero den 3 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista