En diamantgruva kommer nu att öppna på sanfolkets land. Foto: Obed Zilwa.
Botswana

Diamantgruva startar i Central Kalahari Game Reserve

Botswanas regering har gett tillstånd att öppna en stor diamantgruva i Central Kalahari Game Reserve. Gruvan ligger nära sanfolkets samhälle Gope.

Gem Dimond VD Clifford Elphick säger att licensen som de fått gäller i 25 år och är ”det första steget i att göra Gopes fyndighen till en värdefull gruva”, rapporterar Diamond investing news. Produktionen väntas komma igång 2013.

Diamantfyndigheten beräknas innehålla diamanter om 20.5 miljoner karat, vilket beräknas vara värt 22 miljarder svenska kronor.  

Företaget hävdar att de har sanfolkets samtycke till gruvan, men Survival International framhåller att sanfolket inte har givit något samtycke. Survival international rappoterar också att sanfolket inte informerats om konsekvenserna av gruvdriften.

Sanfolket driver en domstolsprocess mot Botswanas regering för att få använda dricksvattnet i reservatet.

– Varför väljer regeringen att ge tillståndet nu, medan vårt överklagande för att få vatten avgörs i domstolen? Det tycks som om det här är deras svar på vår klagan. De säger att även om vi vinner och får tillgång till vatten så startar ändå gruvan, säger en person från sanfolket som vill vara anonym.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista