Från vänster: Tony Olofsson, Peter Sköld och Göran Lundvall. Foto: David Rydenfalk

Heta känslor på seminarium om tärnakonflikten

2:02 min

Konflikten i Tärna kräver samtal och förståelse, därför hölls igår ett seminarium om det på Umeå Universitet. Seminariet är en effekt av Sameradions reportagserie som publicerades innan jul, och som handlade om konflikterna mellan nord och sydsamer i Västerbottensfjällen.

Initiativtagare till gårdagens seminarium var Peter Sköld, professor på Centrum för samisk forskning och den föredetta rennäringstjänstemannen Göran Lundvall.

 --Man skulle för fyrtio år sedan istället ha börjat samarbeta, istället för att nu under fyrtio år, det är ju fyrtio års förskjutning, av ett samarbete som måste komma igång nu. Men det är sent.

Men ett sånt här seminarium, hur mycket närmare kan man komma en lösning genom det tror du?

 --Jag tycker att attityden här från Peter Sköld här har varit jättebra och han har har ungdomar som forskar och arbetar kring det här och det kan bidra till att förståelsen ökar att det kan bli förbättringar. Det är som alla andra lösningar och konflikter i världen, det behövs samverkan och samförståelse och samexistens.

På seminariet berättade Göran Lundvall om sina erfarenheter från många års arbete i renskötselområdet. Diskussionerna handlade mycket om konflikterna i Tärnaby.

Tony Olofsson är talesperson för Vapstensupproret som i media kritiserat Vapsten sameby för överskjutning av älg, menar att som det är idag är det kollision som tusan.

Men som jag uppfattar det så har ni från den här organisationen som du har lett här varit ganska i ert tillvägagångssätt och er kritik mot samebyn. Hur ska det kunna lösa någonting?

 --Vi satt ju för drygt ett år sedan och funderade på hur ska vi komma till tals, vem ska lyssna på oss och då hittade vi den här vägen, tillsammans med media, att älgjakten, den är känslig. Och tar vi då fram hur det förhåller sig så tror jag vi kan lyckas och det har vi ju gjort. Det har ju blivit en hel del diskussioner och möten och mediahistorier om det här och jag tror det här är, alltså starten på en bra lösning, även fast det är otrevligt. säger Tony Olofsson.

Men har inte det här fördjupat konflikten, snarare än att komma närmare en lösning?

 --Möjligtvis, men var ska man starta när man inte kan prata någonstans. Då måste man ju riva igång någonting och sedan får man försöka hitta någon medelväg. säger Tony Olofsson som under seminariet var den främste kritikern av Göran Lundvalls resonemang.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista