Jakt- och fiskesamerna sågar FN-rapport

2:01 min

Det har varit många positiva uttalanden om FN-rapporten om samer som kom förra veckan. Men nu kommer skarp kritik - från samiskt håll.

Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson menar att rapporten missar viktiga problem:

– Det här är väl den vanliga jargongen när det gäller samefrågor, att det är rennäringen som det fokuseras på. James Anaya har haft de kontakter som har speglat den här gamla vanliga problematiken som man ofta ser i tidningar och i andra sammanhang. Det är olyckligt eftersom det finns många fler problem att lyfta upp som jag anser är allvarligare.

För första gången togs rovdjursproblematiken upp i en Fn-rapport. James anaya trycker också på den svenska regeringen att ge rennäringen bättre rättshjälp i domstolsprocesser och ersätta förstörda betesmarker i samband med vindkraftsutbyggnader.

Håkan jonsson tycker att rapporten endast ger tyngd åt de renskötande samernas rättigheter och menar att man borde lyfta frågan om rättigheter till mark och vatten för icke-renskötare. Han säger att det är dags att den svenska regeringen måste ta sitt ansvar genom att antingen öppnar samebyarna eller ger generella rättigheter till alla samer.

Visserligen ser Jonsson positivt på att frågan om samiskt självbestämmande tas upp i rapporten men i övrigt har han inte mycket positivt att säga:

– Det är klart att en sådan här observatör som har väldigt sporadisk kontakt med Sverige och de kontakter som har varit har varit med fel personer kan man väl konstatera, han har ju gett en fel bild av problematiken. Det här speglar inte verkligheten.

Vem tycker du han skulle ha pratat mer med?

– Det olyckliga med den process som har varit runt det här då Sametinget har varit involverat, är det att styrelsen inte har haft möjlighet att påverka innehållet i det svenska sametinget har skickat till Anaya. Det har tyvärr gått över huvudet på bland annat mig, även om jag sitter i styrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista