Överaskande beslut från Sverige- demokraterna kan ändra småviltsjakten. Foto: NRK
Stockholm

Fjälljaktsfrågan het igen

Miljö- och jordbruksutskottet vill att svenska jägare ska ha förtur på småviltsjakten i fjällen. Riksdagen beslutar i frågan den 9 februari.

I dag är utländska jägare likställda med svenska jägare vad gäller småviltsjakten i fjällen. Men det kan komma att förändras.

Ett steg ditåt har i alla fall tagits. Miljö- och jordbruksutskottet har på torsdagen beslutat om ett betänkande som innebär att man vill ge regeringen i uppdrag att återställa lydelsen i paragraf 3 i rennäringsförordningen.

– Vi vill återgå till den reglering som gällde före 2007, för att få mer ordning och reda på jakten i fjällvärlden. Vi vill också att utländska jägare ska ha guide. Vi ser det som en inkomstkälla för jaktguider, säger utskottets ordförande Matilda Ernkrans (S), till oddasat.se.

Det var alltså 2007 som regeringen beslutade att öppna upp för alla EU:s jägare att jaga i de svenska fjällen, på samma villkor som de jägare som bor i Sverige. Trots många protester har inte regeringen velat ändra beslutet.

Utskottet tycker nu att regeringen ska ge tillbaka de svenska jägarna förtur till småviltsjakten i fjällen. Förslaget drevs igenom i utskottet, sedan Sverigedemokraterna under sittande möte givit Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sitt stöd. 

Var det överraskande?

– Överraskande var det eftersom vi inte visste hur Sverigedemokraterna skulle agera, säger Ernkrans.

Den 9 februari ska saken debatteras  i riksdagen. Beslut tas eventuellt samma dag. Sedan görs det ett tillkännagivande till regeringen.

– Och där kan regeringen välja att hantera det mer snabbt eller långsamt, säger Matilda Ernkrans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista