Emma-Leena Kaisto Eliasson Foto: Sara Björne

Hon är positiv till renskötarutbildning i Kiruna

0:59 min

Till hösten planerar Baggium praktiska gymnasium att starta en renskötarutbildning.  I utbildningen ska det förutom praktisk renskötsel även ingå företagsekonomi och kurser i turism. Nu söker skolan efter någon som har jobbat eller jobbar som renskötare och som kan medverka som lärare. Emma-Leena Kaisto Eliasson, elev vid samiska integreringen i Kiruna, är positiv till planeringen.

- Och jag tänkte vad kul, att det är bra att dom startar en renskötarlinje, för det är ju ganska många som är intresserade av det, både flickor och pojkar, säger Emma-Leena.

Hon tror inte att hon själv kommer att söka till linjen, men hon är ändå glad att det startas ett renskötarprogram.

Eftersom det inte finns en gymnasieutbildning i renskötsel, tror Rektorn på Baggium gymnasium, Herman Norberg att behovet finns. På frågan om Emma-Leena känner någon som planerar att söka, säger hon så här:

- Kanske en av mina kompisar, en tjej som faktiskt är ganska intresserad, i alla fall en av dem.

Rektorn Herman Norberg säger att han varit i kontakt med ordförandena i samebyarna i Kiruna kommun och att det varit positiva tongångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista