Ylva Jannok Nutti, Arkivbild.
Luleå

Samisk matematik kan ge doktorshatt

1:50 min

Samiskt perspektiv på mattematikundervisning kan  leda till doktorsavhandling. Ylva Jannok Nutti lägger idag fram sin avhandling vid Luleå universitet.

Idag ska Ylva Jannok Nutti försvara sin avhandling på Luleå tekniska universitet. Den handlar om hur lärare använder ett samiskt perspektiv i matematikundervisningen

- Från att kritiskt granska sin verksamhet, till egna visioner och hur man kan ha ett samiskt perspektiv på matematiken.

Ylva berättar att ett projekt ligger till grund för forskningen. I projektet har hon följt några lärare för att undersöka hur de väver in ett samiskt perspektiv i matematikundervisningen.

Undersökningen har gjorts i fem av Sveriges sameskolor, från förskoleklass upp till grundskolan.

Ylva säger att i avhandlingen har hon kommit fram till tre tillvägagångssätt.

- Jag såg tre olika typer av arbeten, en del var temaarbeten, där man räknade renar, mätte snödjup, där matematiken var med, men det fanns kanske inte jättemycket fokus på det, men det fanns med i temat.

Hon berättar att det andra arbetssättet var att väva in ett samiskt tema när eleverna arbetade med matematikböcker. Det tredje sättet var att kombinera matematik med samisk kultur. Till exempel kunde de omvandla gamla samiska mått, som mäts med kroppen till centimetermått.

- Jag hoppas att den ska kunna användas, och att det är tänkt att man som lärare ska kunna titta på den och ha möjlighet att både tycka det stämmer och att det är genomförbart. Jag har känt att det är mycket viktigt att lärare ska vilja ta del av den, säger Ylva Jannok Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista