Peter Sköld, föreståndare på Cesam, centrum för samisk forskning på Umeå universitet.
UMEÅ

Forskning för att lösa tärnakonflikten

1:52 min

För att lösa konflikten i Tärnafjällen behövs forskning.
Det menar Peter Sköld, professor på Centrum för samisk forskning - som under förra veckan kallade till ett seminarium för att höra röster inifrån konfliktområdet.

Peter Sköld berättar att utgångspunkten för det som sker på Centrum för samisk forskning, är att det ska vara av stor betydelse för människorna i Sapmí.

Genom att lyssna på vad som är viktigt och intressant får dom en uppfattning om vad dom bör sätta fokus på.

Han menar att staten som genom sin samepolitik ligger bakom konflikten är den som i slutändan ska ta ansvar för att forskningen och att kunskapskapsinhämtandet blir gjort.

Därför vänder sig Cesam till staten och menar att det bör inrättas ett nationellt centrum för samisk forskning.

- Vilket innebär att staten ger oss en pool med forskare som kan ta tag i alla de frågor som vi har hört idag är jätteviktiga att komma vidare med för att vi inte ska fastna i bråk och problem, säger Sköld.

Skulle det kunna vara en lösning på konflikten i tärnafjällen?

- Det skulle kunna vara början på en lösning. Jag tror ju inte att forskningen i sig är det enda som behövs för att det här ska bli bättre utan i förlängningen ju sedan använda den nyvunna kunskapen och forskningsresultaten för att skapa en form där människor kan mötas för att samverka och för att lösa upp de knutar som finns.

- Och jag tror att med mer kunskap och vettigare former för de här diskussionerna och en slags medling så har vi goda förutsättningar att åstadkomma det också, säger Peter Sköld.

David Rydenfalk, Umeå
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista