Edvin Rensberg i Ruvhten Sijte väntar spänt på tingsrättens dom. Foto: Björn Bengtsson/SVT
Härjedalen

Spänd väntan på domen

Ska Ruvhten Sijte tvingas betala 100 000 kronor i böter per dag om renar betar på markägares fastigheter? I morgon kommer tingsrättens dom.

Tvisten har pågått i drygt fem år. I juni 2005 stämde ett 30-tal markägare samebyn och sedan har frågan stötts och blötts i olika instanser.

I december 2010 hölls förhandlingar i Östersunds tingsrätt, där markägare krävde samebyn på 100 000 kronor för var gång som renar betar på deras marker.

Ett orimligt krav, menar samebyn.

– Frågan är om vi kan fortsätta med renskötsel eller inte. Så bedömer jag det. Får markägarna gehör för sina krav så blir det omöjligt att bedriva renskötsel här, säger samebyns ordförande Edvin Rensberg.

Är det en nervös väntan på domen?

– Ja, det har det varit hela tiden.

Vad tror du om utgången?

– Man har trott så jäkla många gånger tidigare, att man har lärt sig att inte tro så mycket. Vår advokat är optimistisk och det låter bra.

Edvin Rensberg och resten av styrelsen kommer att vara samlade i morgon och analysera domen tillsammans.

Kommer ni att överklaga om det blir en negativ dom för samebyns del?

– Den diskussionen får vi ta med jurist. Det hänger också mycket på hur domstolen motiverar beslutet. Och får vi inte ekonomiskt stöd så har vi inte råd att fortsätta processa. Men även om vi vinner lär det bli en fortsättning i hovrätten och kanske i Högsta domstolen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista