Fjällvy sedd från Katterjåkk, där fler byggnader ska byggas. Foto: Magdalena Martinsson/ SR Norrbotten.
Kiruna

Katterjåkk fortsätter växa

Katterjåkk fortsätter att växa. Tanken är att flytta livsmedelsbutiken en bit för att den därefter ska kunna byggas ut. Dessutom planeras tio nya fritidshustomter och en bensinpump i området.

Enligt samhällsbyggnadskontoret i Kiruna kommun har intresset för Katterjåkk (nära Riksgränsen) ökat väsentligt efter att stugbyn och ett nytt reningsverk byggdes. Flera ansökningar och önskemål om utveckling i området har kommit in till kommunen.

Därför har det tagits fram ett planförslag som har skickats ut till berörda.

– Vi har tagit initiativ till ett helhetsgrepp för att få lite ordning på området. Under högsäsong kan trafiken vara väldigt problematisk, till exempel när det gäller parkeringsmöjligheter. Vi har också tittat på hur vi kan utveckla området i övrigt, säger kommunens planarkitekt Sandra Minde.

Tio nya fritidshustomter ska kunna styckas av längs vägen upp till turiststationen. Dessutom är tanken att göra om den befintliga husvagnsparkeringen till ett mindre fritidshusområde.

– Den måste styras upp, det funkar inte riktigt idag, säger Sandra Minde.

Det beror på att det finns önskemål om att kunna ha husvagn med spiketält stående på parkeringen året runt. Kommunen ska försöka lösa det genom att hantera dem som byggnader. Därmed ska man kunna söka bygglov för dem. Men det är ännu inte utrett om det är juridiskt möjligt att göra på det sättet. Mindre och enkla enbostadshus ska också kunna byggas där.

När det gäller livsmedelsbutiken har Coop Konsum tidigare ansökt om att få bygga ut. Men då det är för trångt om plats är förslaget att butiken flyttas över vägen till den plats där kapellet tidigare planerades stå.

Skoterleden måste troligtvis också ledas om och en bensinpump skulle kunna byggas i anslutning till den. Pumpen är dock inte inritad i skissen.

Fast ännu återstår flera steg i processen. Synpunkter ska tas in och informationsmöten ska hållas i mars 2011. Möjligtvis kan nämnden ta ett beslut i sommar.

Kommunen har också hållit ett samrådsmöte med Gábna sameby för en vecka sedan. Samebyn har inga invändningar mot förslaget, då det bara rör området väster om bäcken Katterjokk.

– Sedan gammalt finns det en överenskommelse att öster om bäcken får det inte bli bebyggelse. Det vet kommunen om, säger ordförande Lars-Erik Kuhmunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista